Voiko Kevytyrittäjä saada työttömyyskorvausta?

Kevytyrittäjyyden ja työnhaun yhdistäminen voi mietityttää. Ehkä pelkäät, että tukia ei enää makseta, etkä pärjää kevytyrittäjyydestä saamillasi ansioilla. Tai että yhtäkkiä työt loppuvat ja putoat tyhjän päälle.

Onko tosiaan näin? Jos teet töitä kevytyrittäjänä, jäätkö ilman työttömyyskorvausta? Et välttämättä. Jos olet työtön työnhakija ja haluaisit kokeilla pienimuotoisesti itsesi työllistämistä, Truster kevytyrittäjän laskutuspalvelu voi olla juuri se ratkaisu, jota olet etsinyt.

Jäitkö työttömäksi? Toimi ensin näin

Ilmoittaudu ensimmäiseksi TE-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi. Jos olet ollut aiemmin joko palkkatyössä, yrittäjänä tai kevytyrittäjänä, TE-toimisto arvioi missä muodossa olet heidän mielestään työskennellyt. Sen jälkeen teidät, pitääkö sinun hakea palkansaajan vai yrittäjän työttömyystukea.

Mitä kaikkea työttömyysturva tarkoittaa?

Ilman y-tunnusta työskentelevä kevytyrittäjä ei ole virallisesti yrittäjä, mutta työttömyysturvan suhteen kumpikin on melko lailla samalla viivalla.

Työtön työnhakija saa Kelan maksamaa peruspäivärahaa ja työttömyyskassojen maksamaa ansiosidonnaista päivärahaa. Näitä voit saada, jos olet ollut edeltäneen 28 kuukauden aikana vähintään puoli vuotta työelämässä. Tätä kutsutaan työssäoloehdoksi.

Toisin kuin monesti ajatellaan, palkkatyöläisen lisäksi myös yrittäjä tai kevytyrittäjä voi kuulua työttömyyskassaan. Jas kannattaakin! Kun olet jonkin työttömyyskassan jäsen, saat ansiosidonnaista peruspäivärahan lisäksi. Ansiosidonnainen määräytyy sen mukaan, millaista palkkaa olet aikaisemmin saanut.

Kun olet saanut peruspäivärahaa ja ansiosidonnaista 400 päivän ajan eikä sopivaa kokopäiväduunia ole vielä löytynyt, voit sen jälkeen vielä hakea Kelasta työmarkkinatukea. Sitä voit hakea myös silloin, jos työssäoloehto ei täyty.

Olet työtön työnhakija ja kiinnostut kevytyrittäjyydestä?

Lähde rohkeasti kokeilemaan Trusterin kautta kevytyrittäjyyttä! Neljän ensimmäisen työttömyyskuukauden aikana voit tehdä niin paljon töitä kevytyrittäjänä kuin haluat. Neljän kuukauden jälkeenkin voit oikein hyvin tehdä sivutoimisesti töitä kevytyrittäjänä ja pysyä samalla työttömänä työnhakijana. Tulot saattavat kuitenkin pienentää saamaasi työttömyyskorvausta. Silloin puhutaan, että saat soviteltua työttömyyspäivärahaa.

Jos olet aikaisemmin ollut palkkatöissä ja haluat nyt kokeilla työttömänä ollessasi pientä kevytyrittäjäkeikkaa, anna palaa! Saat toimeentulosi tueksi todennäköisesti ansiopäivärahaa, eikä menestymisellä kevytyrittäjänä ole sen kummempia paineita.

Entä päätoiminen kevytyrittäjä?

Muista, että TE-toimisto päättää, onko kevytyrittäjyytesi sen mielestä päätoimista vai sivutoimista. Jos TE-toimisto neljän kuukauden kohdalla katsoo, että olet päätoiminen kevytyrittäjä etkä voisi ottaa sen rinnalle kokopäivätyötä, et ole enää työtön työnhakija etkä saa enää edes soviteltua työttömyystukea. Ratkaiseva tekijä on, paljonko aikaa työntekoon käytät. Ei se, paljonko sinulla on tuloja.

Kannattaako siis työttömänä ollessaan ryhtyä kevytyrittäjäksi?

Ehdottomasti! Koska TE-toimisto ei arvioi pää- tai sivutoimisuutta ensimmäisen neljän kuukauden aikana, kevytyrittäjyyttä on helppo lähteä kokeilemaan. Ja vaikka tuistasi vähän leikattaisiin kevytyrittäjänä saamiesi tulojen takia, onko se katastrofi? Olet onnistunut työllistämään itsesi, vaikkakin pienimuotoisesti, mutta kuitenkin. Ehkä pienestä kevytyrittäjyydestä voisi tulla jotain suurempaa, jopa uusi elanto ja elämäntapa?

Oikea puhekupla
0% palvelumaksu
Vasen puhekupla
Paras mobiiliappi
Vasen puhekupla
Asiakaspalvelu
Truster user: Hospitality workerTruster user: Office WorkerTruster user: EmployeeTruster user: Consultant

Vertaile laskutuspalveluja

Truster sisältää kaikki palvelut, joita tarvitset laskutuspalvelun käyttämiseen sekä kattavat vastuu- ja tapaturmavakuutukset.

Truster on aina edullinen laskutuspalvelu, joka sopii niin aloittavalle kevytyrittäjälle, kuin päätoimiselle kevytyrittäjälle. Valitse sinulle aina sopivin palvelupaketti. Paljon laskuttaville Truster 49 €/kk on paras laskutuspalvelu vaihtoehto. Voit jopa perustaa oman verkkokaupan kauttamme ilman yrityksen perustamista. Lisäksi voit ottaa palvelumme kautta vastaan korttimaksuja. Vertaa hinnastoamme muihin laskutuspalveluihin. Olemme edullisin!

Chat icon